Het ontwaken van allerlei dodelijke virussen waarmee we nog nooit geconfronteerd werden, bezorgt wetenschappers de nodige kopzorgen.

De mensheid ontwikkelt al decennialang antibiotica om bacteriën en virussen te bestrijden. Nu de temperatuur rond de poolcirkel serieus stijgt, bestaat de kans dat we binnenkort blootgesteld aan ‘nieuwe’ dodelijke bacteriën en virussen die duizenden jaren bevroren zijn geweest, maar nu dreigen te ontdooien. Voor die dodelijke beestjes ligt er geen passende antibiotica te wachten in het rek bij de apotheek.

In 2016 ondervonden ze in de Sibirische Toendra al de gevolgen van de klimaatverandering en het ontdooien van de permafrost. Een kind overleed aan de gevolgen van een infectie met miltvuur. Onderzoekers vermoeden dat een geïnfecteerd rendier dat al meer dan 75 jaar in het ijs bevroren, zat de schuldige is. Een hittegolf in de zomer van 2016 ontdooide het ijs en het dier en zo werd het kind blootgesteld aan de bacteriën.

In de permafrost kunnen bacteriën zelfs voor een miljoen jaar in leven blijven. Het is dus nog even wachten voor het duidelijk is welke ander infectieziekten verborgen liggen onder de ijslagen en misschien wel ontdooien.