“Niemand is hier ongeschonden uitgekomen”

Zo klinkt de voorzichtige reactie van de artsen op hun vrijspraak. Drie artsen moesten terecht staan voor gifmoord, ook al voorziet de wet geen straf voor wie de procedure van de euthanasie niet of maar ten dele volgt.

De volksjury heeft meer dan 8 uur nodig gehad om tot een uitspraak te komen. Over de twee adviserende artsen, de psychiater en de huisarts was de jury duidelijk. Zij vinden dat hen niets verweten kan worden. Voor de uitvoerende arts vond de jury dat er ‘redelijke twijfel’ was dat hij de procedure niet zou hebben gevolgd. Twijfel geeft de beschuldigde een voordeel. Op grond van die twijfel werd daarom ook hij vrijgesproken.

Meteen na de uitspraak brak er een luid applaus los in de rechtzaal. De voorzitter van de rechtbank greep in en zei dat applaus in deze zaak een ongepaste reactie is. Een glimlachende  Godelieve Thienpont – de psychiater die terecht stond – vindt het een opluchting voor zichzelf, maar ook voor de euthanasie. “Het is belangrijk dat mensen het recht blijven behouden op een waardige dood, als de dood onvermijdbaar is”, aldus Thienpont.

Toch is met de uitspraak van vannacht, het laatste woord over de euthanasiewet nog niet gezegd. Ons land heeft wellicht een van de meest liberale wetten ter wereld voor het recht van waardig sterven. Maar de kans is groot dat door dit proces de wet weer op de politieke tafel komt en dat met uit voorzichtigheid zal gaan sleutelen.

Voor Fernand Keuleneer – de voormalige advocaat van de zussen van Tine Nys – betekent dit vonnis dat de euthanasiewet in de praktijk is afgeschaft. Volgens de verbitterde advocaat is de euthansiewet nu zonder enige vorm van controle en doet iedereen wat hij wil.