Tunnelvisie van speurders ontnam drie mannen de beste jaren van hun leven.

Het zijn ondertussen jonge vijftigers wanneer ze voor het eerst in 36 jaar weer mogen gaan en staan waar ze willen. Chestnut, Stewart en Watkins werden 36 jaar geleden veroordeeld voor moord op een 14-jarige scholier die in de gang van zijn school van het Amerikaanse Baltimore, in de nek werd geschoten.

“De speurders van toen wilden de zaak snel afhandelen en werden in hun oordeel gehinderd door een tunnelvisie”, concludeert directeur Shawn Armbrust van het Mid-Atlantic Innocence Project, een organisatie die onterecht veroordeelde gevangenen probeert vrij te krijgen. “Deze zaak moet een les zijn voor iedereen: zoeken naar snelle antwoorden kan tragische gevolgen hebben.”

Chestnut, één van de drie beschuldigden had op televisie gehoord van de speciale gerechtelijke eenheid die mogelijk valse veroordelingen onderzoekt. Hij schreef een brief en de zaak werd heropend.

De drie waren destijds door enkele leerlingen als daders aangewezen omdat één van hen dezelfde jas droeg als het slachtoffer. De jas was toen populair en wat ze niet wisten was dat de jas van het slachtoffer door de echte schutter was gestolen.

Bij de heropening van het dossier ut 1983 bleek dat meerdere getuigen een andere verdachte hadden aangewezen die men een pistool had zien wegwerpen in een vuilnisman, maar dat niemand wat met die verklaringen had gedaan. De echte moordenaar bleef 18 jaar lang op vrije voeten en werd in 2002 gedood in een vuurgevecht.

“De drie mannen kunnen aan een nieuw leven beginnen, maar het is een tragedie dat er zomaar 36 jaar van je leven kunnen gestolen worden”, besloot de rechter die hen nu vrijsprak.

Chestnut, de man die was blijven proberen om vrij te komen en daar met zijn brief in slaagde, verklaarde dat hij altijd had gedroomd van deze dag. “Maar als ik eerlijk ben, daar achter die muren, was het een hel.”