Het parket van Antwerpen zal 122 mensen dagvaarden omdat ze aanwezig waren op zogenaamde lockdownfeestjes. De dossiers zullen op 14, 15 en 16 december behandeld worden voor de politierechtbank.

Bij de start van de tweede lockdown heeft het parket van Antwerpen de aanpak rond mensen die aanwezig zijn op lockdownfeestjes verstrengd. Tegen meerderjarigen werd meteen een klassiek proces-verbaal opgesteld met het oog op een dagvaarding voor de politierechtbank.

Op dit moment zijn er 17 lockdownfeestjes gekend met in totaal 122 beklaagden die gedagvaard zullen worden. Het gaat om feiten in Antwerpen (11), Brasschaat (2), Deurne (1), Ekeren (1), Schoten (1) en Putte (1). Voor de politierechtbank in Antwerpen worden drie themazittingen georganiseerd op 14, 15 en 16 december 2020. Het dossier van Putte zal gedagvaard worden voor de politierechtbank in Mechelen.

Intussen zullen pv’s van recente feiten in Brasschaat, Turnhout, Mol en de twee feiten van vorige nacht in Antwerpen aan het parket worden overgemaakt en administratief worden verwerkt. Ook deze overtreders mogen een dagvaarding in de bus verwachten.

De beklaagden in deze dossiers riskeren volgens het parket van Antwerpen een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en een geldboete van 208 tot 4.000 euro (reeds vermenigvuldigd met 8 opdeciemen). Bij een veroordeling draait de beklaagde ook op voor de dagvaardings- en gerechtskosten.

Voor de politierechtbank in Antwerpen zijn er in totaal 24 coronazittingen gepland of reeds achter de rug, in Mechelen waren er vier themazittingen en staan er nog drie op de agenda. In Turnhout gaat het om in totaal 8 themazittingen.