Gouden tijden voor de drugs-business.

Hey hey cava? Ook dit weekend kun je profiteren van leuke promo’s: 4+1 gram gratis, 7+2 en 10+3. Door Covid-19 werk ik uiteraard met handschoenen en mondkapje, voor jullie veiligheid. Groetjes’, dealers draaien overuren in tijden van lockdown. Wat in de supermarkt verboden werd, is in de drugswinkel geen probleem: kortingen.

In de krant De Morgen lezen we het verhaal van een stevige gebruiker die getuigt van de Antwerpse coke-handel die floreert als nooit te voren. Dealers handelen niet anders dan gewone handelaars en gebruiken dezelfde methodes. Mondmasker, handschoentjes, en zelfs goede raad in hun promoberichtjes: “Niet vergeten jullie handen te wassen.” Een harddrug-commercant die warempel bezorgd is om de veiligheid van zijn klanten! Of gewoon een verkoopstruukje, want met vertrouwen doe je aan klantenbinding.

De coronacrisis heeft de drugshandel niet klein gekregen, integendeel. Ondanks het verhoogde risico om meer op te vallen in de lege straten, is de cocaïne niet duurder geworden in Antwerpen. Cannabis daarentegen wel. Alleen sociale partydrugs zoals MDMD hebben het moeilijk nu er geen feestjes zijn om je te laten gaan. Voor de rest gaat alles zijn gewone gangetje. Café’s dicht? Geen probleem dan verkopen we het spul op de parking van de supermarkt, in de wachtij bij de bakker, of we leveren het gewoon aan huis met een taxi.

De drugsindustrie is veerkrachtig en weet zich wonderbaarlijk aan te passen aan de situatie.

Maar.

Wie tijdens de lockdown-tijd verslaafd is, heeft een enorm probleem: veel tijd, verveling en  spul waar nog altijd makkelijk aan te komen is. Je hoeft geen specialist te zijn om te kunnen voorspellen dat hier vele menselijke drama’s in de maak zijn.