Wedden dat Nicki Minaj minder vrolijk staat te huppelen in haar videoclips als ze volgende anaconda ontmoet?

Dankzij cheesy Hollywood-films doet deze slang meteen het beeld oproepen van een beest dat je vliegensvlug in een wurggreep houdt en je met huid en haar in één keer opschrokt. Misschien een tikkeltje overdreven, maar een Anaconda ’s nachts op je bed laten slapen als troeteldier, raden we dan ook weer niet aan.

Het dier mag dan niet de langste slang zijn op aarde – die eer is voor de netpython – maar het is wel de zwaarste slangensoort. De grootste anaconda die ooit aan wal werd gebracht, was 8.5 meter lang en woog 227 kilo. 

Het woord ‘anaconda’ is trouwens niet afkomstig van het Grieks, maar van het Tamil woord ‘anaikolra’. Dit woord betekent ‘olifantendoder’, hoewel het heel onwaarschijnlijk is dat een anaconda een olifant zou kunnen doden. Maar herten, schapen, schildpadden en eenden oppeuzelen is voor onze glibberige vriend geen enkel probleem.

Zijn beet is niet giftig in tegenstelling tot deze harige vriendjes, maar zijn scherpe tanden gebruikt hij om zijn prooi vast te houden. Intussen wikkelt hij zijn lange lijf rond zijn prooi en wurgt of plet op die manier zijn slachtoffer. Daarna slikt hij zijn maaltijd in één geheel op. En dat zonder een tablet Buscopan nadien.

De reuzenslang kan overigens zijn adem 10 minuten lang inhouden onder water. Een eigenschap die de Braziliaanse duikers Bartolomeo Bove en Juca Ygarape van dichtbij mochten filmen.

Ze kwamen een gigantisch exemplaar tegen in de buurt van de wateren van de rivier Formoso met uitzonderlijke afmetingen: ongeveer 7 meter lang en bijna 90 kg zwaar.

“De rivieren en vijvers rond het gebied van Bonito zijn de enige plaatsen in Zuid-Amerika waar anaconda’s in kristalhelder water zwemmen: daarom is het gemakkelijk om er een tegen te komen als je aan het duiken bent. Zoals te zien in de video, zwemt de anaconda kalm en vredig, volledig onverschillig tegenover onze aanwezigheid. Soms benadert ze ons, geïntrigeerd door mijn camera, door de lens te likken. Het gedrag van de anaconda ontkracht de mythe dat ze een agressief en gewelddadig wezen is, dat het leven van mensen in gevaar kan brengen”, aldus Bove.

Dat kan wel zijn, niettemin voelen we ons toch veiliger tijdens het teentje dippen in ons opblaasbaar kinderzwembadje.

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."