Volgend jaar zal Sono Motors de Sion in massa gaan produceren: een volledig elektrische auto die slechts 16.000 euro moet kosten.

Verbrandingsmotors moeten helemaal dood. Het beste alternatief is vandaag een elektrische auto, maar die kosten bakken geld en zijn dus niet voor iedereen weggelegd. Enkele jonge Duitsers vonden dat het tijd was om daar verandering in te brengen en ze richtten Sono Motors op, speciaal met de bedoeling een goedkope, elektrische wagen te bouwen.

In 2012 begonnen ze aan het theoretische ontwerp, in 2016 haalden ze met crowdfunding zo’n twee miljoen euro op om aan de praktijk te kunnen beginnen. Het prototype dat ze bouwden was zo overtuigend, dat meerdere investeerders zich aandienden.

Thans is de Sono Sion zo goed als klaar voor productie en volgend jaar gaat hij in productie. Dat zal trouwens ook gaan tijd worden: zo’n drieduizend mensen hebben er inmiddels één besteld.

Henry Ford zei ooit: ‘Je kunt de T-Ford in alle kleuren bestellen, zolang het maar zwart is’. Datzelfde trucje past Sono Motors toe om de kosten van de Sion te drukken. Ze maakten een wit exemplaar en een zwart exemplaar en deden vervolgens een rondvraag. De meeste mensen vonden de zwarte auto het meest geslaagd en voilà: dat wordt de enige verkrijgbare kleur.

Nog om kosten te drukken maakt het bedrijf gebruik van onderdelen van andere constructeurs. Er zit bijvoorbeeld heel wat van een BMW i3 in.

De – reële – actieradius van de auto bedraagt zo’n 250 kilometer. De fotovoltaïsche cellen op de carrosseriepanelen moeten de auto nog een kleine zonne-boost geven. Een kleine, want die kunnen nooit zoveel stroom opslaan als dat de auto verbruikt. Een stopcontact voorin zorgt ervoor dat je er de Sion ook kunt gebruiken om elektrische apparaten van 220 Volt op aan te sluiten. Een sprintje aan het rood licht ga je er niet mee winnen: accelereren van nul naar honderd duurt een volle negen seconden. De topsnelheid bedraagt 140 km/u. 

Om de prijs nog meer te drukken, zullen er geen opties verkrijgbaar zijn op de Sono Sion. Iedereen dezelfde kleur, hetzelfde stuur, hetzelfde interieur, noem maar op.

Over de prijs gesproken: de auto zal 16.000 euro kosten. Al is die prijs wel zonder batterij. Het batterijpakket kan je er ofwel bijkopen voor 4.000 euro, ofwel huren voor een nog niet nader bepaald maandelijks bedrag.

Voor wie zich afvraagt wat dat groen in het dashboard is: IJslands mos. Doet dienst als interieurfilter.

1

Image 1 of 9

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.