Een nooit geziene colonne van mensen wil vrijdag in Barcelona arriveren.

De woede is van de Catalanen is groot. De zware gevangenisstraffen voor de organisatoren van het volksreferendum zijn in een verkeerd keelgat geschoten. Het ‘Assambla Nacional Catalana’ (ANC) en Omnium hebben een driedaagse mars naar Barcelona georganiseerd. De voorzitters van beide organisaties werden veroordeeld voor opruiing. Zij waren de enige niet-politici die een zware celstraf kregen.

De opkomst is overweldigend. Het moet een vredige optocht worden. Verschillende ministers uit de Catalaanse regering hebben zich al aangesloten bij het wandelend protest. Vanuit verschillende Catalaanse steden, Girona, Berga, Tarragona, Vic en Berga vertrokken mensen te voet om vrijdagavond in Barcelona te arriveren.

De actievoerders wandelen over de snelweg en blokkeren op die manier het normale verkeer. Hun aantal groeit met het uur. Vrijdag plannen een aantal vakbonden een grote stakingsactie uit protest tegen de politieke processen. Als we daar de brandende straten en de oproer in de Catalaanse steden bijtellen, dan zal de Spaanse overheid deze stem van het volk niet kunnen blijven negeren. Wellicht is het niet langer de vraag of er doden zullen vallen, maar wanneer. Wil de Spaanse regering ook dat op haar geweten hebben?