“Het wordt tijd dat de politie wat meer gezag krijgt op straat.”

“Bij deze open ik een petitie om de agent te steunen die een 39 jarig klein kind op zijn plaats zette. Oke het was wat hardhandig maar het begint tijd te worden dat de politie weer wat gezag krijgt opstraat. Deze petitie zal worden door gegeven aan politie regio RIHO”, zo lezen we op de petitie-pagina waarmee men ‘de motard van Roeselare‘ een hart onder de riem wil steken.

Het incident van zaterdagavond tussen een skater en een agent blijft de gemoederen beroeren. Aanvankelijk dachten de meesten dat het om een tiener ging met een grote mond die een klets op zijn billen had gekregen van een zwaantje, maar later bleek het om Franky Vlieghe te gaan, een volwassen man van 39 die zich met zijn skateboardje in de hand stond aan te stellen en politie verweet een nazi te zijn. Hij droeg geen mondmasker waar dat verplicht was, weigerde zijn paspoort te geven en werd daarom onzacht tegen het beton gewerkt.

In Het Laatste Nieuws zegt de Franky dat hij er nog altijd achter staat dat hij de agent een nazi en een fascist noemde en liet zich uitbundig fotograferen door de krant, als was hij nieuwe BV. Hij wil dat de agent gestraft wordt omdat zijn gedrag “los erover'” was.

foto: Facebook

Maar Francky kan op nog maar weinig begrip rekenen van de publieke opinie. Het lijkt erop dat hij het symbool wordt van wat er fout gaat met de ordehandhaving, van de onmacht van de politie die niet kan en mag optreden.

In ons land moet men over eieren lopen, als men iemands gedrag wil corrigeren. De politie staat de laatste tijd enorm onder druk. ‘Je moet ogen in je zak hebben in tijden van corona waar iedereen de regeltjes naar eigen goeddunken aanpast of aan zijn laars lapt’, klinkt het. De zaak Floyd heeft er ook geen goed aan gedaan, met het gevolg dat veel agenten op scherp staan.

Er is een onderzoek begonnen naar de feiten van zaterdag, zowel voor de politieman als voor de skater.