Het nieuwe VRT-programma ‘Durf Te Vragen’ van Siska Schoeters durfde gisteren echt wel vragen te stellen.

In de uitzending over BDSM, ging Siska geen enkele vraag uit de weg. Zij ging naar het Antwerpse Fetish Café waar ze van op de eerste rij een BDSM-sessie tussen een meester en zijn slavin mocht meemaken.

Wij doen hier aan ‘klantenbinding’ is het grapje van de caféuitbater. Hij praat, net zoals de andere gasten van het VRT-programma, vrijuit over het hoe, wat en waarom van BDSM.

Er blijken nogal misverstanden te zijn over BDSM. De film ‘Fifty Shades of Grey’, die het onderwerp had moeten bespreekbaar maken, zat er volgens de echte BDSM’ers totaal naast. “Ze hadden wat meer research moeten doen.”

Volgens Wikipedia is BDSM een seksuele voorkeur die gebruikmaakt van elkaar opgelegde fysieke beperkingen, intense zenuwprikkels en het spelen van een machtrollensepel. “Mensen denken soms dat we allemaal barbaren zijn”, zegt een BDSM-liefhebster bij Siska. “Maar dat is helemaal niet zo. We hebben wel degelijk gevoelens, zéker de dominante partijen ook.”

BDSM is meer dan sadomasochisme. Het staat voor bondage en discipline, dominantie en subsmissie, sadisme en sadomasochisme, maar kan ook dingen zoals fetisjisme omvatten. Voor sommigen staat het lichamelijke en het pijnspel centraal, voor anderen is het psychologische belangrijk (vernedering, het uitvoeren van opdrachten en machtsverschil). Belangrijk is dat beiden er 100% achter staan, anders is het misbruik of seksueel geweld. Maar de wet volgt dat laatste niet. BDSM is puur wettelijk gezien strafbaar, zelfs als het met wederzijdse toestemming gebeurd. “Boksers wel, die mogen dat, wij niet”, klinkt het in het Fetish Café.

Blijkt dat wat voor de ene werkt, voor de ander een afknapper is. Ben je benieuwd of je zelf een BDSM-kantje hebt, dan kan je hier de test doen.