Oplossing voor overvolle bussen in de spits: verhoog de tarieven.

Eerder deze week kwam De Lijn met het geniale plan om te schrappen in het aanbod. Met die maatregel wilde men het openbaar stipter maken. Een redenering die men enkel bij de Lijn begreep.

Nu komt men met een ander geniaal en totaal onbegrijpelijk plan. Om minder reizigers op de overvolle bussen en trams tijdens de spits te hebben, denkt men eraan om de tickets tijdens de spits duurder te maken.

Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad bestuur, meent te weten dat de prijsverhoging tijdens de vorige legislatuur geen reizigers heeft gekost dus… . “We hebben de directie gevraagd om de prijselasticiteit te onderzoeken. Hoe kunnen we de juiste prijs vormen om zoveel mogelijk mensen op het juiste moment op de bestemming te krijgen, dat is de vraag”, aldus Descheemaecker.

Laten we even proberen om in het hoofd van deze man te kruipen en laten we proberen te verwoorden wat hij bedoeld. De Lijn schrapt een aantal lijnen. Als er minder lijnen zijn, zijn de bussen voller. Hoe krijgen wie minder vol? (Door een prijsverhoging verliezen we geen reizigers) We gaan de prijs verhogen.

Hoezeer we ook proberen om de redenering te volgen, we kunnen alleen maar beslutien dat we het waarschijnlijk verkeerd begrijpen. Moesten we niet met zijn alleen meer het openbaar vervoer gaan nemen? Kan er iemand ons uitleggen hoe je op een ander moment bus of tram kan nemen als je op dat moment op je werk moet zijn? Kan er ons iemand uitleggen hoe je met het schrappen van lijnen stipter zal rijden en geen vollere bussen krijgt?

In theorie wil men mensen ontmoedigen om tijdens de spits de bus of de tram te nemen als dat niet echt hoeft. De vraag is of er iemand zo gek is om tijdens de spits de bus te nemen voor het plezier? Iets doet ons vermoeden, dat mijnheer Marc Descheemaecker nog nooit op een koude regenachtige dag in volle spits heeft rechtgestaan in overvolle aangedampte tram.