We schrijven 2001. Apple stelt op een event in zijn headquarters een ‘5GB mobiele muziekdoos’ voor met de naam iPod. 

Niet groter dan een pakje kaarten maar wel dunner. Het revolutionair speeltje bevat een harde schijf 5GB en er kunnen  mp3-, wav- en aiff-bestanden op worden afgespeeld. Een licht en compact ontwerp en een snelle FireWire-aansluiting in een periode waarin het trage USB 1.1 nog de norm was. En dit aan een aardig bedrag van 355 euro. Ondertussen, achttien jaar, later is het ontwerp en de technologie volledig achterhaald, maar de prijs van nostalgie is dat niet.

Want volgens het Amerikaans tijdschrift Fortune dat zich richt op het bedrijfsleven, is er de laatste jaren toenemende belangstelling voor elektronica uit het verleden. Een perfect voorbeeld is de gesealde iPod van de tweede generatie die enkele jaren geleden voor 17.800 euro werd verkocht, en een U2 iPod wisselde zelfs voor 80.000 euro van eigenaar. 

Onderstaande eBay’er hoopt dan ook de kassa te doen rinkelen met de verkoop van een spiksplinternieuwe iPod van de allereerste generatie die nog steeds in originele verpakking zit.Hij vraagt er 17.800 euro voor. Tot nu toe heeft nog niemand geboden, maar je weet nooit wat er in de hoofden speelt van de erfgenamen van Steve Jobs.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."