De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de mogelijkheid van een digitale euro (CBDC of Central Bank Digital Currency).

Een digitale euro is volgens de ECB nodig wanneer mensen niet meer met cash willen betalen, maar ook in extreme tijden als gewone betaalsystemen niet meer (goed) functioneren. Dat laatste kan voorkomen bij rampen, een pandemie of een cyberaanval.

Wie het volledige rapport goed leest, stelt vast dat een dergelijke cyberaanval net de zwakke plek is van een dergelijke digitale euro.

In verstaanbaar Nederlands: de ECB wil een digitale euro uitgeven om gewapend te zijn tegen een mogelijke cyberaanval, terwijl de zwakke plek van die digitale euro net een cyberaanval is.

Case closed zouden we dan denken…

De details moeten uiteraard nog uitgewerkt worden, maar de digitale euro die de ECB wil uitgeven, lijkt op cryptovaluta zoals de bitcoin.

De bitcoin is natuurlijk het favoriete betaalmiddel van malafide handelaars, drugsdealers en misdadigers. Een digitale euro zou dus een prettig alternatief vormen voor de onderwereld.

De centrale bank denkt ook aan fysieke vormen van de digitale euro, zoals de “smart card” waar televisiediensten gebruik van kunnen maken.

De digitale euro komt onder toezicht van de ECB te staan, cryptovaluta zijn immers (nog) niet gereguleerd.

Een digitale versie maakt volgens de ECB de euro aantrekkelijker voor buitenstaanders en kan ook helpen in de strijd tegen witwaspraktijken of de financiering van terrorisme.

Ook hier schiet de ECB opnieuw in eigen voet. Een digitale euro faciliteert net witwaspraktijken en financiering van terrorisme.

Concreet gebruikt de ECB dus 2 valse argumenten om de digitale euro te lanceren. Mogen we dan nu de echte reden kennen? 

ECB-voorzitster Christine Lagarde zegt dat het de rol van de ECB is om vertrouwen te kweken in geld. Dat de euro lijkt op een stukje papier van Monopoly heeft uiteraard alles te maken met de manier waarop het bancair systeem werkt (fractioneel bankieren). Een digitale euro zal dat vertrouwen niet verhogen, integendeel. Enkel criminelen zullen het waarderen als alternatief voor het briefje van 500 euro, bijgenaamd de Bin Laden.

Lagarde: “Dit betekent dat we moeten zorgen dat de euro geschikt is voor het digitale tijdperk.” Inwoners van de eurozone kunnen vanaf 12 oktober laten weten wat ze van het ECB-plan vinden.

Mijn mening kennen ze daar al.

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Report_on_a_digital_euro~4d7268b458.en.pdf