Geen regels zonder boetes, geen boetes zonder controles.

Uit de cijfers van de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) blijkt dat de Belg het niet zo nauw neemt de met de corona-regels. Sinds 14 maart – het begin van de coronamaatregelen – zijn er zo’n 117.000 inbreuken gergistreerd. Het echte aantal inbreuken ligt uiteraard vele malen hoger.

Je kan bezwaarlijk beweren dat tot nu toe de controles veelvuldig en streng waren. Op de een of andere manier blijft men geloven in de zachte aanpak en de verantwoordelijkheid van het individu. Niet echt effectief blijkt nu uit de cijfers die La Libre Belgique kon inkijken. Het gaat om verschillende soorten inbreuken, gaande van het niet respecteren van het verbod op samenscholing, de maatregelen rond social distancing en de openingsuren. Bij het openbaar vervoer werden zo’n 1.400 processen-verbaal uitgeschreven omdat men geen mondmasker droeg.

Adviseren werkt dus niet echt. De vergelijking van Marc Van Ranst met de belastingsbrief, blijft het duidelijkst. “Ga jij je belastingsbrief invullen als het slechts een advies van de overheid is?”

Toch begint de spreekwoordelijke euro bij de overheid te vallen. Verschillende politiezones – vooral in Brussel – hebben beslist om de controles te verhogen vanwege het toenemende aantal besmettingen.

Je bent gewaarschuwd.