Franstalige groenen roepen andere partijen op om niet langer te wachten.

Op de nieuwjaarsreceptie van Ecolo schoot voorzitter Jean-Marc Nollet met scherp naar N-VA. “De N-VA heeft maar één doel: tijd rekken en het land splitsen”, zei een verbitterde Nollet. “Het enige wat ze willen is de situatie laten verrotten”.

Volgens de Waalse groenen heeft het geen enkele zin om te wachten tot de N-VA zelf beslist om niet meer mee te doen. Een nieuwjaarsspeech kon je het nauwelijks noemen. In zowat elke zin kwam het woord N-VA voor. Nollet wilde zijn toehoorders er aan herinneren dat N-VA in december in 2018 de val van de regering had uitgelokt. “Onthou die episode goed, en toon de N-VA niet gewoon uw andere wang. We weten waartoe ons dat leidt.”  Wie nu toch nog de deur openlaat voor N-VA – zeg maar CD&V – draagt volgens Nollet “een zware verantwoordelijkheid”.

Onnodig te zeggen dat Ecolo een andere richting uitwil dan N-VA. “Zij willen het land splitsen, wij willen het net een toekomst geven. Zij zijn klimaatsceptici, wij willen net een grote omslag voor het milieu. En wij willen absoluut een sterke sociale zekerheid.”, aldus Nollet. Tot slot liet hij nog even weten de Vlaamse groenen op dezelfde lijn zitten.

Wanneer Nollet over N-VA spreekt, spreekt hij over 1.086.787 mensen die zij vertegenwoordigen. Of die allemaal hun ander wang aanbieden na de opdoffer die hij hen hiermee geeft, is twijfelachtig.