Ecolo wil extra belasting op vervuilende brandstoffen

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) zorgt voor eerste barst in Vivaldi-coalitie.

Als je een groene politica van de harde lijn minister van Klimaat maakt, dan vraag je om problemen. In haar beleidsbrief komt minister Zakia Khattabi (Ecolo) aandraven met een koolstoftaks, maar wordt daar zelfs vanuit haar eigen meerderheid voor teruggefloten. “Ondoordachte en eenzijdige initiatieven gaan we inderdaad federaal niet ondersteunen of invoeren”, tweet de voorzitter van Open Vld Egbert Lachaert. Kamerlid Christophe Bombled (MR) noemt een taks “die weegt op de middenklasse en de werkenden vlakaf onaanvaardbaar.”

Onnodig om te zeggen dat de oppositie verpletterend was. Zakia Khattabi ligt sowieso slecht bij de rechtse partijen. Voor rechts vertegenwoordigt Khattabi het groene fundamentalisme. Destijds werd haar zetel in het Grondwettelijk Hof verhinderd omdat ze een “opengrenzenactiviste” is.

“Niemand kan vandaag zeggen wie de taks zal mogen ophoesten”, riep N-VA-kamerlid Bert Wollants. “Opnieuw de middenklasse? Opnieuw wie werkt, spaart en onderneemt en bovenop bijvoorbeeld de stadstol die pendelaars in Brussel al te wachten staat?” En ook Vlaams belang en PVDA vinden extra belastingen voor de middenklasse onaanvaardbaar.

En dus maakte Khattabi meteen enkele bochten en noemde haar plan “een optie” die alleen maar kan in een bredere fiscale hervorming. “Het kan ook fiscaliteit zijn die aanzet tot goed gedrag, of die op zijn minst gunstige keuzes dwingender maakt”, aldus Khattabi.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More