Trappen zijn geen bankjes en een plein is geen park.

Na de Nederlandse vertaling van het Nederlands van Wilmès, is het niet duidelijk wat er nu allemaal mag en niet mag. De nieuwe basisregel is dat alles mag, behalve als het niet mag. Dat is volgens Wilmès een enorm verschil met als er niets mag, behalve als het mag.

In feite is er maar één regel en dat is die van het gezond verstand. Maar het zal je maar overkomen dat een agent je in het park je niet wijst op het gezond verstand maar je een boete van 250 euro geeft omdat je op een bankje zit, en je even later merkt dat het pleintje voor het Antwerpse Schone Kunsten al wekenlang een openluchtcafé is. Hoezo? Er is toch voldoende afstand tussen al die mensen die hun eigen cavaatje staan te drinken.

Minster De Crem? Zeg jij het eens. Wel: “Wandelen in een park mag, maar uitrusten op een bankje of in het gras niet. Dat zou immers kunnen leiden tot samenscholingen.” En dus kan “het zich niet bewegend verplaatsen in parken het voorwerp uitmaken van een verbalisering”. Met andere woorden, de trappen van het museum zijn geen banken en het plein is geen park en dus kijkt de politie het door de vingers? 

Gelukkig lost het probleem zichzelf op Belgische wijze op, want premier Wilmès zei vandaag op Radio1 dat wat minister De Crem gisteren zei, niet klopt. Vanaf maandag mag je toch weer op een bankje gaan zitten in het park. We veronderstellen dat dat dan ook geldt voor de trappen van het museum? Of niet? Want, trappen zijn geen bankje en het plein geen park.

Oei, toch best nog even navragen.