Girl’s Ride wil op zaterdagavond in Brussel een taxi aanbieden die alleen vrouwen meeneemt.

Een Brusselse studente van 24 start in Brussel een project om in het weekend vrouwen veilig te vervoeren. Tussen 21 uur en 4uur kan je als vrouw voor 10 euro jezelf door een vrouw door Brussel laten rijden. De studente noemt het een positief initiatief om de onafhanelijkheid van de vrouw te stimuleren. Volgens de initiatiefneemster is het lastig om je als vrouw echt veilig te voelen in onze hoofdstad.

Het concept bestaat al in andere steden. In Londen rijden de taxi’s van Pink Ladies al sinds 2005 rond en in Parijs zijn er sinds vorig jaar de apps Femme au Volant en Kolett. Die laatste heeft intussen een veertigtal vrouwelijke chauffeurs in dienst om de Parisiennes veilig uit en thuis te brengen. Binnenin de taxi ligt er nog een beauty case voor wie dat wenst.

Toch is zo’n exclusief bedrijf geen evidentie. Een man weigeren als passagier of als chauffeur, is discriminatie. In Londen werkt Pink Ladies daarom als een aparte ledenclub binnen een regulier taxibedrijf. In Frankrijk stellen de apps uitsluitend vrouwelijke chauffeurs voor, maar mogen mannen ook instappen mits ze vergezeld zijn van een vrouw. Dat zou volgens de bedrijven genoeg zijn om niet discriminerend te werken. Ook kinderen en senioren mogen meereizen.

Girl’s Ride had zich die beperkingen blijkbaar niet gerealiseerd  en werd in snelheid gepakt door de media. Daarom melden ze voorzichtig op hun Instagram – waar alles begon – dat hele project in een opstartfase is. “Het team wil pas verder communiceren vanaf dat ze zich breder hebben georganiseerd. Onze prioriteit blijft veiligheid, maar het is erg waarschijnlijk dat we enkele praktische wijzigingen moeten doorvoeren”, laten ze weten aan hun volgers.

We kunnen ons niet voorstellen dat je als man met dergelijk initiatief zou wegkomen. Genderneutraliteit werkt blijkbaar maar in één richting?