Bewijzen dat de bestuurder het toestel ook echt gebruikt, hoeft niet.

Dat is de conclusie van een arrest van Het Hof van Cassatie. Met dit precedent hoeft voortaan niet langer worden aangetoond, of de bestuurder de gsm gebruikte of niet. De Standaard pakte maandag uit met het verhaal van de Brusselse advocaat Cavit Yurt die naar cassatie was gestapt omdat zijn cliënte een boete voor het gebruik van een gsm in de wagen betwistte. Yurt wilde testen of het wel wettelijk was dat op de boete  enkel stond vermeld dat zijn cliënt haar gsm vasthield. Er stond niet dat ze getelefoneerd had en dat vond de advocaat wat magertjes.

Het Hof van Cassatie gaf hem een duidelijk antwoord gegeven en benadrukt dat het woord ‘gebruik’ ruim geïnterpreteerd mag worden. “In zijn normale betekenis houdt dit in dat het gebruik niet wordt beperkt tot een welomschreven handeling zoals bellen of sms’en en dat het in de hand houden door de bestuurder van een draagbaar telefoontoestel tijdens het rijden impliceert dat het toestel wordt gebruikt”, aldus het arrest.

Het heeft dus geen zin om in de toekomst nog te gaan betwisten of  je al dan niet aan het bellen was.

Even een berichtje intoetsen in de file of aan het rode licht mag ook niet. De wet zegt dat het gebruik van een gsm enkel mag als het voertuig stilstaat of geparkeerd is. Daarmee bedoelt de wetgever een vrijwillige en niet-hinderlijke stilstand. Volgens art. 2.22 van de wegcode is een stilstaand voertuig een voertuig dat niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken. Het gaat dus niet om voertuigen die bijvoorbeeld voor een rood licht of in een verkeersopstopping stilstaan. Ook hier mag je geen gsm in je hand hebben achter het stuur.

Doe je het wel betekent dat een onmiddellijke inning van 116 euro. Betwist je de boete bij de rechtbank, en acht de rechtbank de overtreding toch bewezen, dan kan de boete oplopen van minimaal 160 tot maximaal 2.000 euro. (Dat bedrag wordt verdubbeld bij recidive binnen de drie jaar). En het kan nog erger want een rechter kan ook een ‘verval van het recht tot sturen’ (rijverbod) uitspreken. In dat geval ben je wel echt hardleers.