Volgens N-VA heeft CD&V en Open Vld de sleutel in handen voor onze toekomst.

Lorin Parys – ondervoorzitter van N-VA – ontkent in de De Ochtend op Radio 1 dat N-VA voor de oppositie heeft gekozen. Met even weinig woorden laat hij weten dat N-VA zij zich niet verantwoordelijk voelt, moest CD&V en Open Vld, Vlaanderen willen slachtofferen voor een paars-groene regering.

Parys kan evenwel niet geloven dat CD&V en Open Vld op hun gegeven woord zouden terug komen en Vlaanderen zou overgeven aan de keuzes die de PS maakt. Volgens Parys maakt informateur Magnette er namelijk geen geheim van dat hij wil regeren met een Vlaamse minderheid.

“Wij willen wel blijven strijden om een centrumrechts beleid mogelijk te maken”, aldus Parys. Maar volgens de N-VA’er hebben ze niet langer de sleutel in handen en is wachten of CD&V of open Vld met die sleutel een deur wil openen die elke Vlaming liever gesloten ziet, namelijk een opening voor nieuwe belastingen op de kap van de Vlamingen.

Sammy Mahdi – die met Coens  als laatste in de running is voor het voorzitterschap van CD&V – kaatst de bal terug richting N-VA. “Wij werken aan een regering die het liefst een Vlaamse meerderheid heeft, maar of die er komt, hangt niet van ons af, wel van de N-VA”, aldus Mahdi. Hij beweert dat de manier van hoe N-VA zich gedraagt, zal beslissen of er een regering met een Vlaamse meerderheid komt of niet. Hij wil dat N-VA zich contructief opstelt en hij besluit met te zeggen dat  CD&V “niemands knechtje” is.

En zo pingpongen we verder. Vijf minuten politieke moed is misschien wat veel gevraagd, maar laat ons hopen dat de zes maanden van politiek lafheid stopt.