Sandra Muller, boegbeeld van de Franse #MeToo, is veroordeeld voor laster.

Voor één keer mocht een man nog eens naar Muller fluiten. Haar terugfluiten dan, en dit door een Franse rechter die haar veroordeelde tot 20.000 euro schadevergoeding.

In 2017 had Muller een tweet geplaatst waarin ze belastende opmerkingen over haar ex-Baas Eric Brion de wereld instuurde. Even daarvoor had ze vrouwen wereldwijd met haar #balancetonporc opgeroepen om hun verhaal te doen over seksuele intimidatie op het werk. Daarmee werd ze hét symbool van de Franse mannenjacht. Muller schopte het in het magazine ‘Time’ zelfs tot persoonlijkheid van het jaar 2017.

Toegegeven dat er misbruik is van foute jongens met macht, maar het openen van een platform waar iedereen die nog een openstaande rekening iemand die aan de galg kan praten, is al even bedenkelijk. Sandra Muller loopt nu tegen haar eigen lamp en wordt door de rechter op de vingers getikt: 15.000 euro morele schadevergoeding, 5000 euro gerechtskosten en het verwijderen van de tweets. Zelf noemt ze het een ‘stap achteruit’, anderen noemen het een stapje terug naar haar plaats.

Brion, de man die ze betichtte, laat weten dat hij ‘enigszins opgelucht’ is. Hij beweert nog altijd dat hij op een onhandige manier had geprobeerd om Muller te verleiden en bood daarvoor zijn excuses aan. Point final. Muller wil in beroep gaan.

#etalors (Francois Mitterand)