Het duurde een ellendig lange tijd vooraleer je je ex-lief uit je gedachten kon bannen? Uiteindelijk heb je jouw ex achter je kunnen laten en dan neemt hij of zij ineens weer contact met je op. Wat moet je doen, je ex terugzien of niet? Dat is de vraag die iedereen zich dan stelt.

Door de vraag van je oud geliefde krijg je het White Bear Effect. Probeer om niet aan een witte beer te denken, en gegarandeerd dat het beest telkens in je hoofd begint rond te dolen. En dat doet je ex nu ook met je hoofd. Gezond is dat niet, zeker als je in een nieuwe relatie zit.

Uit een onderzoek van Sir Cary Cooper, professor organisatiepsychologie en gezondheid van de Lancaster University, blijkt namelijk dat een kwart van de mannen en één op vijf vrouwen graag terug iets zou beginnen met een oude vlam.

Eén op de zes mannen zegt dat ze in het geheim nog contact hebben met een lief uit het verleden. Vrouwen zijn iets voorzichtiger om contact te zoeken met hun ex, toch geven vier op de tien aan dat ze stiekem hopen om hun ex terug te kunnen verleiden. Zo’n veertien procent van de ondervraagden heeft afgesproken met een ex om zo  de oude passie terug te proberen doen oplaaien. 

Door de populariteit van Facebook kon vierenzeventig procent van de vrouwen zeer gemakkelijk in contact komen met hun ex-vriendje. Zo’n drieëndertig procent van de mannen zegt e-mail of sms te gebruiken om terug in de aandacht van hun ex te geraken.

Moeten we dan terug afspreken met onze een ex? Psycholoog professor Cary Cooper geeft aan dat een eerdere grote liefde meestal een grote emotionele indruk nalaat. Het zijn zeer krachtige ervaringen en de herinnering aan meer zorgeloze, ongeremde dagen. Het ophemelen van een oude relatie is in de meeste gevallen ongezond en kan emotioneel veel teweeg brengen.

Raffi Bilek, therapeut en directeur van de Baltimore Therapy Center, legt uit dat je moet beseffen dat contact met je ex effect kan hebben op je nieuwe relatie. Het is dus niet onbelangrijk om rekening met de gevoelens van je nieuwe partner te houden. Je ex kan je zien als iemand die een bijzondere plek in je hart verdient, maar hoeft niet meer in je leven te staan.

Hoop jij nog stiekem dat je toch nog een kans hebt bij een oude vlam?