Covid-19 lijkt op griep, maar is het net niet.

Je zal jezelf de afgelopen dagen wellicht wel een keer gecheckt hebben. Oei, ik hoest, oei, ik nies, voel ik me wel echt goed, ben ik moe of niet, heb ik koorts? Als straks niet iedereen meer wordt getest, is het nuttig als je voor jezelf kan uitsluiten of je besmet bent met het coronavirus of niet.

De symptomen van griep, verkoudheid, allergieën en Covid-19 zijn deels vergelijkbaar. Een droge hoest, vermoeidheid en een droge keel komen bij meerdere aandoeningen voor.

Ben je veel aan het niezen en heb je een loopneus? Dan heb je vermoedelijk het coronavirus niet te pakken, maar een normale verkoudheid. Heb je koorts en/of een droge hoest dan kan het zowel COVID-19 als de griep zijn.

Maar, wanneer je bovendien kortademig bent, kan dat een signaal van een mogelijke besmetting met Covid-19 zijn.

Kortademigheid is een symptoom dat je zelden ziet bij verkoudheid of griep en is dat ene echte grote verschil.

We zetten de symptomen nog een keer in een vergelijkende tabel op rij. We vinden het belangrijk om erbij te vermelden dat we die info kregen van de WHO. In geval van twijfel bel je de huisarts.