Veel geruchten maar nog geen resultaten, of toch?

De Europese aandelenbeurzen deden het vrijdag lang niet slecht. Berichten over een mogelijke behandeling van Covid-19, zorgden voor opluchting bij beleggers. Ook de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de grootste economie ter wereld geleidelijk te heropenen werden goed ontvangen.

Trump is één van de believers in hydroxychloroquine het medicijn waar onlangs nog een een Nederlandse arts verbluffende resultaten mee boekte. In de mond van Trump klinkt het enigszins anders, maar misschien heeft de clown van het Witte Huis niet altijd ongelijk, en moeten we dat middel inderdaad een kans geven. 

Hydroxychloroquine is evenwel geen vaccin maar een geneesmiddel. Die twee worden nog al eens door elkaar gehaald: geneesmiddelen zorgen dat je minder ziek wordt en/of eerder geneest als je eenmaal de ziekte hebt, een vaccin zorgt dat het virus je niet of minder kan besmetten.

De enige echt oplossing is natuurlijk het vaccin. Als dat er zou zijn en beschikbaar op wereldschaal zou de ziekte (op den duur) kunnen verdwijnen. Maar wetenschappers zijn het er over eens: het duurt minstens een jaar voor dat er is. Twee jaar kan ook. Er zouden momenteel zo’n 70 vaccins in een experimenteel stadium zijn.

Medicijnen zijn er misschien al wel. De hydroxychloroquine van Trump bijvoorbeeld. “Waarom tijd verliezen met uittesten in labo’s, terwijl duizenden mensen sterven”, zegt Trump. “Gebruiken, nu!”