“Ons dagelijkse leven wordt niet meteen het oude leven van toen.”

De ons omringende landen verstrengen één voor één de maatregelen. In Groot-Brittannië wordt een trapsgewijs alarmsysteem ingevoerd, waarbij de regio’s verschillende maatregelen krijgen opgelegd naargelang ze worden opgedeeld in medium risico, hoog risico en zeer hoog risico.

In de grote Franse steden Parijs, Lyon en Marseille moeten bars en uitgaansgelegenheden die geen eten verkopen twee weken sluiten. De Franse premier premier Jean Castex zegt dat hij een algemene lockdown uitsluit, maar waarschuwt zijn landgenoten dat lokale lockdowns tot de mogelijkheden behoren.

Nederland telde vandaag 7393 nieuwe besmettingen en overweegt een verbod op alcohol na 20 uur, een tijdelijke sluiting van de horeca en een verbod op teamsporten.

Ook Duitsland overweegt strengere maatregelen. Het gezondheidsinstituut Robert Koch (RKI), de Duitse tegenhanger van Sciensano, zegt dat de “beperkingen ook na ontwikkeling vaccin van kracht zullen blijven”. Ze veronderstellen dat er in 2021 minstens één doeltreffend vaccin op de markt zal zijn, maar ze achten het onmogelijk dat dat al meteen voor alle segmenten van de bevolking beschikbaar zal zijn. “Bepaalde aanpassingen aan ons dagdagelijkse leven – zoals voldoende afstand houden, de hygiënevoorschriften respecteren, een mondmasker dragen, lokalen verluchten en de voorkeur geven aan buitenactiviteiten – zullen in de nabije toekomst nog altijd in voege blijven”, aldus het instituut.

Ondertussen kleurt ons land even donker als onze nabije toekomst. Je kan het virus misschien ontkennen, maar je kan het niet negeren. Het is een kwestie van dagen – misschien slechts uren – vooraleer onze dagdagelijks vrijheid door de overhied aan banden zal worden gelegd.

Coronabesmettingen per gemeente in de voorbije twee weken