Een van ‘s werelds meest gewilde klassiekers gaat straks onder de hamer (foto’s)

Er werden slechts 254 exemplaren gemaakt, dus zo vaak gebeurt het niet dat er eentje verkocht wordt.

Tegenwoordig is BMW goed in het vullen van niches, maar ook vroeger werd daar af en toe aan gedacht. Neem nu Max Hoffman. Die dacht in de jaren vijftig: “Er zit nog een gat tussen de peperdure Mercedes 300SL en de goedkope roadsters van MG en Triumph. Als we dat nu eens gaan opvullen?”

Albrecht Graf von Goetz zette zich aan de tekentafel en tekende een erg mooie gelijnde roadster: de 507. In het vooronder lag een 3,2-liter V8, die 150pk produceerde. Daarmee haalde hij een topsnelheid van 200 km/u en de sprint van nul naar honderd duurde exact tien seconden. In 1956 waren dat nog bijzonder straffe cijfers.

BMW wilde de auto vooral in Amerika verkopen en had op voorhand uitgerekend dat de 507 er 5.000 dollar moest gaan kosten, om netjes tussen de Benz en de Britse roadsters te zitten. Maar… de productiekost lag erg hoog en uiteindelijk stond de auto bij de dealer 10.500 euro geprijsd. Voor dat geld kon u in die tijd ook al een – straffere – 300SL kopen en de 507 flopte. Er werden slechts 252 exemplaren verkocht e de 507 werd bijna de ondergang van BMW.

Tel bij die 252 verkochte auto’s nog twee prototypes bij: 254 BMW’s 507. Het feit dat hij meer dan een halve eeuw geleden niet verkocht werd, maakt ‘m nu des te gewilder. Af en toe gaat er eentje in de verkoop.

Dit keer is het de beurt aan dit hagelwitte exemplaar. Elizabeth Bartels kreeg ‘m in 1958 cadeau van haar man. Pas in 2004 veranderde de auto voor het eerst van eigenaar.

De auto werd gedurende zijn zestig jaar lange leven zo goed onderhouden, dat hij nu in ongerestaureerde  nieuwstaat verkeert. Enkel de softtop en de bekleding van de zetels werd al een keertje vervangen. Nog iets opmerkelijks: de piepjonge monteur die in 1958 de auto voor het eerst zijn smeerbeurt gaf, is vandaag de bejaarde mecanicien die de auto nog steeds onderhoudt. Er heeft dus in die zestig jaar maar één mens ooit aan gesleuteld.

Op 7 februari gaat de auto onder de hamer, bij Sotheby’s in Parijs. Verwacht wordt, dat hij tussen de 1,6 en 1,8 miljoen euro zal opbrengen. Een bijzonder hoog bedrag, maar het is dan ook een hoogst bijzondere auto.

1

Image 1 of 16

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More