Geen mondmaskers, geen contact tracers.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is nog altijd maar in de onderhandeling met een externe partner die de contact tracers (nog) moet zoeken. Vlaams minister-president Jambon (N-VA)die zich de laatste weken opvallend onopvallend verbergt achter het falen van Wilmès, had gezworen dat die onderhandeling tegen het eind van de week in orde zou zijn. De kans dat we de deadline halen van 11 mei is twijfelachtig. Eigenlijk was 4 mei de deadline, de 11de is een kwestie van Belgisch interpreteren. Vandaag start men een pilootproject met een honderdtal ambtenaren die als contact tracers zullen worden ingezet

Contact tracing is een zeer belangrijk instrument voor de exitstrategie en essentieel om de epidemie te kunnen inkijken. Iedereen die met een verdacht persoon in contact kwam, moet kunnen worden opgespoord en getest.

Met de test zitten we goed. Afgelopen weekend werden er 24.000 testen afgenomen, men schat dat men een capaciteit van 25.000 testen per dag zal nodig hebben.

Over de beloofde mondmaskers voor elke Belg is er dan weer geen nieuws. Op dit moment zouden zo’n zes op tien Belgen een masker in huis hebben. Maar daar hebben ze wel zelf voor moeten zorgen.