Wij zeggen: pestdokter. Jij denkt meteen: Marc Van Ranst.

Close, but no cigar. Voor corona was de pest de meest gevreesde ziekte op aarde, die in ogenschijnlijk onstuitbare pandemieën honderden miljoenen mensen doodde in de 17de eeuw en de slachtoffers trof met monsterlijk opgezwollen lymfeklieren, zwarte plekken op het lichaam en andere gruwelijke symptomen.

De dokters van dienst waren toen de zogezegde pestmeesters of snaveldokters die de slachtoffers van de epidemie verzorgden. Ze droegen een kostuum dat een sinistere aanblik bood: van top tot teen in een lang gewaad en een masker met een lange, vogelachtige snavel.

Het masker diende niet om de patiënten nog eens een extra hartaanval te bezorgen bovenop het lijden, maar het zou gevuld zijn geweest met kruiden en specerijen om de lucht te zuiveren omdat men dacht dat de pest zich door de lucht verspreidde.

Laat het weer aan de Russen over om een film te draaien over deze figuur. Major Grom: Plague Doctor of Mayor Grom is een verfilming van de gelijknamige comic van Artyom Gabrelyanov en de Russische uitgever Bubble. In de film gaat politiemajoor Igor Grom op jacht naar een vurige pestdokter die gans Sint-Petersburg onveilig maakt.

De gemaskerde anti-held verklaart dat zijn stad “ziek is van de plaag van wetteloosheid”. Zijn behandeling is eenvoudig:  mensen levend verbranden die ooit aan hun straf zijn ontsnapt met behulp van geld en een hoge status in de samenleving.

Plagen is liefde vragen? Toch niet in mother Russia.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."