“Eigenlijk is het te vroeg om op vakantie te gaan.”

Spanje krijgt oranje reisadvies na lockdown in Catalonië.

Nog niet zo lang geleden gebruikte Marc Van Ranst een hele heldere vergelijking: “Als je mensen adviseert om hun belastingen aan te geven, zal er weinig betaald worden.” Met andere woorden: een advies geven, heeft geen zin.

Zaterdagmiddag werd de Catalaanse stad Lerida en haar omgeving in lockdown geplaatst. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje aangepast. Het land staat nu bij de landen waarvoor het reisadvies oranje staat.

“De toeristen die de voorbije dagen uit die regio zijn teruggekeerd, moeten extra waakzaam zijn”, is het officiële advies. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block raadt toeristen aan om twee weken binnen te blijven na terugkomst en zo snel mogelijk een test te ondergaan. Een quarantaine verplichten, zou volgens De Block wettelijk gezien niet mogelijk zijn.

Gaan we nu echt dezelfde fout maken als met de skiërs die uit Italië terugkwamen en het virus meebrachten naar ons land? “We kunnen de vergelijking eigenlijk niet maken”, zegt Marc Ranst. “Toen wisten we niet dat er daar positieve gevallen waren. Eigenlijk is dit erger.” Van Ranst vindt dat we te vroeg op vakantie gaan.

Vliegtuigpassagiers die uit Catalonië terugkeren naar ons land, moeten nu in elk geval een speciaal document invullen waarin ze onder meer aangeven waar ze geweest zijn en met wie ze contact hadden en De Block raadt ze aan om naar de huisarts te gaan. In Het Journaal mochten meeproeven van de gevaarlijke naïviteit van onze minister van Volksgezondheid : “Als mensen willen vertrekken, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Is het veilig genoeg? Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken.”

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More