De lege batterijen van je elektrische bolide weer opladen voor een spreekwoordelijke appel en tikkenei? Het lijkt erop dat die tijd voorbij is.

Ionity, dat is een Europees laadnetwerk van ultrasnelladers langs de snelwegen. Het is een joint-venture die in 2017 werd opgericht door BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group.

Zij hebben inmiddels meer dan 200 laadstations verspreid over Europa. Tegen eind 2020 zouden dit er 400 moeten zijn: het is immers de bedoeling dat er over gans ons continent binnen een straal van 120 kilometer minstens één snellaadlocatie te vinden is.

Tot nu toe was snelladen bij Ionity goedkoop. Een laadbeurt kostte steeds 8 euro, hoeveel elektriciteit je ook ‘tankte’.

Maar… Ionity wil nu centjes verdienen. Vanaf 31 januari zal dat 79 cent per kWh worden. Da’s nog steeds goedkoper dan een litertje benzine natuurlijk, maar reken even mee.

Stel dat je een Mercedes EQC hebt. Die heeft een batterijcapaciteit van 85 kWh. Volledig opladen kost dus 67 euro. Mercedes geeft zelf een actieradius op van 415 km voor de EQC. Diverse tests hebben inmiddels uitgewezen dat de ‘praktijk’ daarvan zo’n 70 tot 75 procent is. Laat ons dit afronden op 300 kilometer in de praktijk, dan kosten 100 kilometers je 22 euro aan elektriciteit.

Nemen we ondergetekende’s knalrode coupé als benzinevoorbeeld. Die drinkt gemiddeld 7,1 liter Super98 per 100 km. Dat komt voor diezelfde 100 kilometer aan de pompprijs van vandaag neer op… 11,3 euro.

Ionity wil niks kwijt over B2B-prijzen. Allicht zullen merkgebonden diensten als BMW ChargeNow en Volkswagen WeCharge wel een stukje goedkoper blijven.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.