Zo’n Dyson op 17 inch-wielen is in sommige situaties levensgevaarlijk, en dat moet veranderen.

Stel je maar eens voor: je bent hartstikke blind en je moet ergens de straat oversteken. Een Lamborghini Gallardo – we noemen maar wat – hoor je al van ver aankomen, zelfs wanneer-ie tegen een slakkengangetje rijdt, maar bijvoorbeeld een Tesla niet. En je ruikt ‘m ook niet komen, want noppes uitstoot.

Patat dus. Of normaal ook net niet, want zo’n Tesla zit boordevol electronica om aanrijdingen – ook met voetgangers – te voorkomen. Maar toch werd er beslist dat nieuwe elektrische auto’s die binnen de EU worden verkocht, voortaan uitgerust moeten zijn met een zogenaamd ‘Acoustic Vehicle Warning System’, kortweg AVWS.

Constructeurs mogen niet opteren voor een circus aan – letterlijk – toeters en bellen. Het systeem mag namelijk ook niet té lawaaierig zijn, en het moet mogelijk zijn om op gehoor te kunnen bepalen of een auto optrekt of juist afremt. Er moet aan de hand van het geluid ook een inschatting kunnen gemaakt worden wat de snelheid ongeveer is. Kortom: zo’n beetje als het geluid van een auto met verbrandingsmotor dus.

Tot slot moet het systeem hoorbaar zijn tot een snelheid van 20 km/u. Daarboven is er voldoende banden- en windgeruis, zodat je een EV alsnog hoort komen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.