Musk wil Teslafabriek verhuizen uit protest tegen coronamaatregelen.

Musk heeft het gehad met het coronavirus. Ten minste, met de maatregelen die het virus moeten bestrijden. Hij loopt al een tijdje zijn degout voor de coronamaatregelen uit te schreeuwen. Zo noemde hij de lockdown in Californië “fascistisch”. Musk wil vooruit, wil werken, innoveren, hij wil zijn Teslafabriek weer openen.

Corona heeft de wonderboy geen goed gedaan en de financiële cijfers beginnen de duik van een adelaar te evenaren. Voor een deel is hij daar zelf verantwoordelijk voor. Niet iedereen is even opgezet met het melagomane ego van Musk. Musk staat erom bekend met zijn bizarre en eigenzinnige tweets ophef en verwarring te veroorzaken. Vorige week nog kelderde hij met een vreemd bericht op Twitter de beurskoers van zijn bedrijf door de boodschap de wereld in te sturen dat de aandelenprijs van Tesla naar zijn mening te hoog is.

Zaterdag gaven de autoriteiten van Alemeda County – waar de fabriek van Tesla ligt – Musk geen toestemming om weer open te gaan. De autofabriek moet dicht blijven omdat het volgens de autoriteiten niet essentieel is. Musk loopt daarop meteen rood aan van woede en lanceert een tweet waarin hij dreigt met een rechtszaak tegen Almeda County omdat de beslissing indruist tegen tegen onder meer de grondwet en wat de gouverneur van de staat en president Trump willen. Vervolgens dreigt Musk de fabriek en het hoofdkantoor per direct te verplaatsen naar de staten Texas en Nevada. Of Tesla blijft in Californië, hangt volgens hem af van hoe de staat zich in de toekomst zal opstellen.

Ondertussen blijft Musk verder dromen, fantaseren en realiseren en werd de 48-jarige Canadees voor de zesde keer vader. ‘X Æ A-12’ had zijn zoon moeten heten, maar ook hier werd Musk teruggefloten. ¡No pasarán! voor een naam die je niet kan uitspreken.

Is Musk een godsgeschenk voor de toekomst, of gaat hij de geschiedenis in als een man met het ontplofte ego. Zijn satelliettrein zie je alvast zo nu en dan als een kerstslinger voorbijglijden aan het nachtelijke firmament. Want Musk wil niet alleen de wereld veroveren maar ook de ruimte. Met SpaceX wil hij zich tussen de allergrootsten uit de geschiedenis wurmen. Maar er zal er nog veel moeten gebeuren. De satellieten cirkelen inderdaad rond de planeet, maar een satelliet lanceert men tegenwoordig zelfs in derdewereldlanden. Echt veel komt er niet van de grond. Zijn starship staat nog altijd geparkeerd en lijkt meer op een Efteling-attractie dan op een ding dat naar mars zal vliegen.

In het hoofd van Musk is hij echter al wel een paar keer heen en weer gevlogen. Maar in het hoofd van Musk gebeurt er nog wel veel meer. Misschien is hij wel proefkonijn voor de chip die hij wil inplanten in onze hersenen, waardoor we – volgens Musk – niet alleen hersenletsels zouden kunnen behandelen, maar zelfs – zoals in The matrix – sneller en correcter kunnen communiceren en gelijk welke taal zullen kunnen spreken: een kwestie van downloaden!

De toekomst zal uitwijzen of Musk in de buurt komt van het genie van Tesla, of dat hij niet meer was dan een gladde zakenman, met de fantasie van Jules Verne.