Elon Musk maakt zich klaar om in de ruimte goud en platina te delven

De grondstoffen op aarde beginnen stilaan op te geraken. Maar gelukkig valt er in de ruimte nog wel wat te rapen.

Dit is Jeff Bezos – oprichter van Amazon – en Elon Musk natuurlijk ook niet ontgaan. Het ruimtetoerisme, waar de twee heren zich al een tijdje mee bezig houden, zou volgens sommigen een afleidingsmanoeuvre zijn voor het echte werk: space mining. De miljardairs zouden stilletjes onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Het potentieel aan bruikbare grondstoffen zou gigantisch zijn volgens kenners. Als de heren erin slagen om een asteroïde te pakken te krijgen en grondstoffen te delven, kan hen dat heel wat opleveren.

Men heeft drie typen asteroïden geïdentificeerd die geschikt zouden zijn om te ontginnen. Op twee daarvan zouden grote hoeveelheden goud, platina en rodium te vinden zijn. Volgens onderzoekers kan een 500 meter brede asteroïde bijna 175 keer de jaarlijkse productie van platina op aarde bevatten.

Momenteel zouden er al zo’n tien grote private bedrijven bezig zijn om space mining-technologie te ontwikkelen. We denken dan aan Deep Space Industries, Kepler Energy and Space Engineering en Moon Express. Ze weten dat ze snel moeten zijn. Momenteel zijn er internationale verdragen over het gebruik van de ruimte, maar dit gaat enkel over militaire activiteiten en de terugkeer van astronauten. Het staat dus ook nog niet vast wie er aanspraak kan maken op de grondstoffen in de ruimte.

De mensheid heeft zich steeds bezig gehouden met het  veroveren en koloniseren . Waardevolle grondstoffen bemachtigen is steeds het doel geweest van deze agressieve acties. Als blijkt dat de schaarse grondstoffen plots in de ruimte in overvloed beschikbaar zijn , kan dit volgens sommige dan ook tot serieuze conflicten leiden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More