Dertig jaar cel wegens een motief.

Tien jaar geleden werd Els Clottemans veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op haar concurrent in de liefde, Els Van Doren. Clottemans en de 37-jarige Els Van Doren – een moeder van twee kinderen – deelden dezelfde minnaar, de Nederlander en collega-parachutespringer Marcel Somers. Clottemans heeft een derde van haar straf uitgezeten en komt daardoor in aanmerking voor vervroegde invrijheidsstelling. De Gentse strafuitvoeringsrechtbank heeft die aanvraag – net als vorig jaar – afgewezen.

Volgens strafpleiter Jef Vermassen is haar gebrek aan schuldinzicht de cruciale reden voor die afwijzing. Clottemans zwijgt al veertien jaar. “Destijds heeft ze rondgestrooid dat de weduwnaar de dader was”, vertelt Vermassen in 2019 in Het Laatste Nieuws. “Op een bepaald moment heeft ze zelfs de 14-jarige dochter van het koppel beschuldigd. Als zij nu toch zou bekennen, zou die twijfel eindelijk weggenomen worden.”

De familie van het slachtoffer krijgt nog regelmatig op straat te horen dat Clottemans onschuldig was. Advocaat Jef Vermassen is dan ook niet te spreken over het uitblijven van een (publiekelijke) bekentenis.

Op 18 november 2006 stortte Van Doren met een gesaboteerde parachute te pletter. Een geheime relatie van Clottemans met de man die ook de minnaar van Els Van Doren was, maakte haar verdacht. Er werd nooit enig materieel bewijs tegen haar gevonden. Clottemans werd veroordeeld omdat ze een motief had.