Veiligheidscamera’s moeten verdachten detecteren aan de hand van emoties.

China is het eerste land dat emotieherkenning installeert op openbare plaatsen. Men heeft werkbare software ontwikkeld die op luchthavens en metrostations de reizigers moeten scannen op hun emotie. Officieel is het de bedoeling om criminelen te identificeren, al heeft China een niet al te beste reputatie wat betreft de relatie tussen privacy en staat. Het valt op dat de emotieherkenningssystemen vooral zijn geïnstalleerd in Xinjiang, het uiterste westen van China waar naar schatting 1 miljoen islamitische minderheden worden vastgehouden in interneringskampen.

Het systeem zou nu al operationeel zijn. De politie hoopt dat ze er snel criminele verdachten mee zal kunnen identificeren. ” De islam staat niet bekend voor haar humor”, merkt de Chinese politie op. Al kan men van het Chinese volk bezwaarlijk zeggen dat het grapjurken zijn.

Emotieherkenning is in volle opmars, al blijft het voor velen een subjectief gegeven. Bij ons denkt men aan toepassingen in auto’s waar het systeem gevaarlijk knikkebollen zou kunnen detecteren. Maar ook in vliegtuigen denkt men er aan om het systeem in te werken in de stoelen, om op die manier terroristisch gedrag te voorspellen.