In het najaar van 1991 is er opnieuw een reeks Night of the Proms-concerten. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen studentenorganisatie van de 2 Jannen: Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck. De Proms worden dan al voor de zevende keer georganiseerd.

Van bij de start haalden de organisatoren een kleine volksverhuizing naar Antwerpen. De sfeer bij de Night of the Proms-koncerten (NotP) in Groot-Brittannië werkte aanstekelijk op een Antwerps studentenpubliek. Maar er was meer volgens De Tijd. “De studenten brachten ouders mee, en bleven ook komen na hun studies. Het aantal tickets schoot de hoogte in van 13.000 in 1985 tot 53.000 vorig jaar en dit jaar rond de 57.000. Samen met Torhout/Werchter en Disney On Ice is het één van de vaste (en meestal uitverkochte) waarden geworden in de Belgische concertscène.”

Dat succes heeft vooral te maken met marketing, zeggen de initiatiefnemers Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck in de krant. Bij de eerste Promsconcerten al werd een andere manier van ticketverkoop uitgewerkt, die op een telefonische reservering gebaseerd is.

“Dat gaf een aantal voordelen, die onmiddelijk in ons voordeel hebben gespeeld zoals een duidelijk klantenbestand. We hebben na de eerste uitgave in het kader van een thesis het bestand aangeschreven voor een enquête. De respons was overweldigend en op basis van dat klantenbestand zijn elk jaar weer enquêtes vertrokken vanuit Antwerpen. Het bood een aantal voordelen, zoals een zeer duidelijk profiel van de aanwezigen, dat kon aangeboden worden aan de mogelijke sponsors.”

Dit jaar gooit corona roet in het smakelijke eten. In 2020 zal Night of the Proms dan ook voor het eerst sinds 1985 niet kunnen doorgaan in België. Ook de volledige tour in Duitsland en Luxemburg wordt met één jaar uitgesteld.

“We hebben lang gehoopt, maar eigenlijk moesten we nu de knoop doorhakken van iets dat we al weken aanvoelden met ons verstand, maar waar ons hart nog niet klaar voor was. Na onze zomerse Proms in Koksijde moeten we ook Night of the Proms in Antwerpen met een jaartje uitstellen. We waren klaar om onze line-up bekend te maken en de ticketverkoop liep als een trein. Maar de veiligheid van het publiek, onze artiesten en crew gaat voor alles. En voor een halflege zaal spelen vanwege de strikte maatregelen ziet niemand zitten”, aldus Jan Vereecke, CEO van organisator PSE Belgium en founding father van NotP.

De verwachting is dat in 2021 dergelijke massa-evenementen opnieuw mogelijk zullen zijn, maar misschien zal “outside the box” denken dan ook nog nodig zijn.

Vandaag zijn de 2 Jannen dus nog steeds actief. Beiden hebben ook vennootschappen. De waarde van die vennootschappen is – niet verrassend – gelijkaardig. Toch is er een voordeel voor een van de Jannen.

De vennootschap van Jan Vereecke weegt 36 miljoen euro, die van Jan Van Esbroeck met 38,5 miljoen euro toch 2,5 miljoen euro meer.