“Er zijn te veel onbeantwoorde vragen.”

“We weten dat het vaccin een hele doorlooptijd nodig heeft om te ontwikkelen. We willen weten hoe het vaccin nu effectief werkt en uit welke bestanddelen het bestaat. Moeten we alert zijn voor eventuele bijwerkingen, die we bij klassieke vaccins niet zien?” Dit waren enkele bedenkingen van dokter Jos Vanhoof bij ‘VTM NIEUWS’. Limburgse huisartsen hebben de koppen bij elkaar gestoken en maakten een lijst op met concrete vragen voor de farmaceutische bedrijven.

Vorige maand – nog voor de goednieuwsshow over de vaccins – hield ‘de Artsenkrant’ een enquête en het het resultaat was schokkend. Meer dan één op drie van de 830 huisartsen die deelnamen hebben nog te veel vragen en zouden het vaccin zélf niet gebruiken. 37 procent om precies te zijn.

De uitleg van coronacommissaris Pedro Facon is hallucinant. Hij begrijpt de ongerustheid van de huisartsen en geeft toe dat er nog maar weinig geweten is over de vaccins. “Iets wat binnenkort zal veranderen”, aldus Facon. Daarom wil hij nu iedereen geruststellen. Tot nu was Pedro Facon een nobele, doch overbodige, onbekende. Met deze uitspraak komt daar verandering in. Helaas, niet op een goede manier. 

Er komt een campagne om huisartsen aan te moedigen om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, en het ook aan te bevelen aan de patiënten. Het zal nodig zijn.