“Er is geen tweede golf”

“De sanitaire logica van virologen betekent de doodsteek voor onze economie.”

“Er is geen verhoging van het aantal patiënten, het is kalm op de afdeling intensieve zorgen en de toestand is er absoluut onder controle, er is geen verhoging van de sterftecijfers, behalve een hele lichte verhoging de laatste dagen, maar in de context van een hittegolf. Globale maatregelen nemen op basis van de huidige cijfers is totaal verkeerd en we vernietigen de economie door dat te doen”, aldus professor Jean-Luc Gala, hoofd van het Saint-Luc ziekenhuis in Brussel op Radio1.

De professor is hiermee niet de enige Franstalige stem die oproept tot een versoepeling van de maatregelen. De Waalse liberalen floten eerder Marc Van Ranst terug voor zijn tendensieuse Tweet waarin het uitroept dat het te vroeg, te vroeg is. “De politiek beslist, niet de adviseurs”, aldus MR-voorzitter Bouchez.

Steven Van Gucht pleit voor een veralgemening van de mondmaskerplicht over het hele land. Maar in De Morgen wil een collega van hem, epidemioloog Yves Coppieters, de bubbel van vijf afvoeren. Hij pleit er dan weer voor om binnen mondmaskers te dragen, op het school en op het werk, in vergaderzalen en overal waar mensen mekaar kruisen.

Toch deelt ook Coppieters de mening van de Brusselse professor Gala en ook hij betwist het bestaan van een tweede golf. “We zitten niet in een tweede golf. We meten nu wat we in de eerste golf niet konden meten. We testen vandaag een hele groep mensen die we daarvoor niet testten: asymptomatische besmettingen, jongeren die weinig symptomen vertonen, mensen die op vakantie gaan, enzovoort. Zij waren de trekkers van de eerste golf, maar we hebben hen gewoon niet getest.” Ook hij wijst erop dat de besmettingen stabiel blijven en de ziekenhuisopnames laag, net als het aantal sterfgevallen. “En dus kunnen de maatregelen versoepeld worden”, aldus Coppieters nog in De Morgen. “Het is contraproductief om een boodschap van angst te blijven verspreiden als de cijfers goed zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More