Nieuwe analyse van positieve testen bewijst dat de helft van nieuwe besmettingen deze zomer oude infecties waren.

Straks leven we een jaar bij de gratie van de statistieken. Experten verzamelen als autisten testresultaten en puren daar de grote waarheid uit. Uit een nieuwe analyse van de positieve testen, blijkt nu dat het echter om een ‘kleine waarheid’ gaat. De testen zijn namelijk extreem gevoelig voor oude besmettingen, waardoor velen die positief testten eigenlijk geen actieve corona-infectie hadden. “De kans is groot dat we deze zomer bepaalde maatregelen te snel hebben genomen”, schrijft het Laatste Nieuws.

De testen die ons land gebruikt zijn zo hypergevoelig dat ze het virus nog terugvinden tot 83 dagen nadat iemand ziek is geweest. Die mensen worden nu geteld als nieuwe coronagevallen. Uit de testresultaten van het AZ Delta in Roeselare – een van de grootste labs van ons land – blijkt nu dat in juni, juli en augustus bijna de helft van alle positieve cases eigenlijk oude infecties waren. In Gent, Brugge en nog vijftien andere regio’s zou hetzelfde patroon opgemerkt zijn. Enkel in Antwerpen zouden er echt veel nieuwe besmettingen geweest zijn.

Professor microbiologie Herman Goossens (UZ Antwerpen) is de enige expert die durft uit te spreken wat anderen denken en dringt aan op een debat hierover. “We zouden grondig moeten nadenken over wanneer we mensen met een positieve test niet langer als besmettelijk beschouwen. Het heeft immers een impact op heel wat zaken: van persoonlijke quarantaines over schoolsluitingen tot de coronacijfers.”