Een goedkope kip is een bedreiging voor de hele wereld.

Een apocalyptisch virus dat afkomstig is van kippen, zou het coronavirus herleiden tot een zwak griepje en de helft van de wereldbevolking kunnen uitroeien. Dokter Michael Greger – een wetenschapper en voedingsexpert – ziet een bedreiging in onze relatie met dieren, waar we té close mee omgaan.

Het coronavirus is als een lopend vuur de aarde rond gegaan en heeft op dit moment officieel 365.000 slachtoffers gemaakt. Men meent dat het virus overgesprongen is van een vleermuis op de mens. Dokter Greger zegt dat de echte grote ‘plaag’ die de helft van de wereldbevolking zal doden, geen kweste van ‘of’, maar van ‘wanneer’ is. In zijn nieuwste boek ‘Hoe overleef ik een pandemie’, wijst de wetenschapper op het gevaar van pluimvee. In 1997 was er een eerste uitbraak van de H5NI vogelgriep in Hong Kong. Er werden toen 1,3 miljoen kippen geslacht om het virus te elimineren. Toch waren er daarna nog verschillende nieuwe haarden van de vogelgriep, buiten China. Een keer in 2003 en een keer in 2009.

Het grote gevaar volgens dokter Greger is de massaproductie van kippen. In industriële kippenkwekerijen, zitten teveel dieren te dicht op elkaar. De kippen hebben er zelfs niet de ruimte om hun vleugels uit te slaan en het hoge ammoniakgehalte in hun uitwerpselen zijn het recept voor ziektes. Greger pleit voor kleinere groepjes dieren op een grotere oppervlakte, met de mogelijkheid om buiten te kunnen, betere hygiëne zonder het gebruik van menselijke antivirale middelen bij de dieren.

De kwekerijen zijn volgens de wetenschapper een soort labo voor een nieuw supervirus dat zowel het dier als de mens zal treffen. Hoe meer dieren er samenhokken, hoe meer het virus kan overspringen van het ene dier naar het andere en hoe meer virus kan ‘leren’ en zich versterken.