We krijgen van de politieke elite meer dan genoeg drama voorgeschoteld, maar voor het Europees Parlement kon daar nog wel een schepje bovenop. De niet-traditionele partijen spreken van een regelrechte schande.  

Een tekort van 350 miljoen doorsluizen aan de burger: je moet het maar kunnen. Voor het Europees Parlement bestaat er wel vaker een dunne lijn tussen de fantasie en de werkelijkheid, maar ditmaal kon het duidelijk niet op. In 1990 riep het parlement een fonds voor vrijwillige pensioenen in het leven. Deze vergoeding komt bovenop een normaal gegenereerd pensioen, en zorgt daarmee voor een extra uitkering voor maar liefst 751 (ex-)parlementariërs. 

Nu komt de aap uit de mouw: dat fonds loop al jaren achter de feiten aan, wat zich uit in een tekort van maar liefst 350 miljoen euro. Aangezien parlementariërs vroeger niet konden rekenen op hetzelfde riante loon en pensioen. Toen in 2009 alles werd gelijkgetrokken kwam er een einde aan het fonds, met de garantie dat de uitkeringen overeind bleven en werden aangevuld. Een grote pot nat, als je ‘t ons vraagt. Voor het tarten van onze verbeelding krijgt het Europarlement alvast een gouden plak. 

Zowel Vlaams Belang als N-VA reageren furieus. “Stop de spilzucht van de EU”, klinkt het in het extreemrechtse kamp. Ook N-VA spreekt van ‘pure zelfbediening’. Als dat maar goedkomt.