Nieuw hoofdstuk in de Belgische encyclopedie van de mislukte communicatie.

Laten we het einde van de lockdown afsluiten in de stijl waarmee we door heel de coronacrisis zijn gesukkeld en verkeerd communiceren. Gisteren sloeg de Pieter De Crem (CD&V) op zijn tamtam en kondigde aan dat alle voorwaarden vervuld waren om opnieuw familie te bezoeken over de landsgrens. Maar onze minister van Binnenlandse zaken vergat er – bewust of niet bewust – bij te zeggen dat je ook mocht gaan winkelen in onze buurlanden. “In afwijking van het eerste lid, is het toegelaten om familieleden die wonen in buurlanden te bezoeken, met naleving van de voorwaarden bepaald in artikel 5bis, paragrafen 2 en 3, evenals om te winkelen in een buurland”, klinkt het in het Ministrieel Besluit. In mensentaal: de grenzen zijn gewoon weer open. (Maar we gaan het lekker niet meedelen, want ze zullen het toch niet begrijpen.)

Zoals we gewend zijn van onze politici toont ook De Crem zich een slecht verliezer en komt daarom bij VRT NWS met een extra verklaring aandraven en zegt dat je inderdaad kan gaan winkelen met “een vorm van noodzakelijkheid”. “Het wordt dus niet aangeraden”, aldus De Crem.

Laat dat laatste nu net het resultaat zijn van deze non-communicatie. Want wat heeft de Belg onthouden? “Marja, de grens is open, we gaan eens naar Holland naar de winkeltjes kijken en een terraske doen.”

En wat was de bedoeling (wellicht)van De Crem?: “Laten we een en ander versoepelen voor mensen die aan de gens wonen, zodat ze makkelijk hun inkopen kunnen gaan doen.”

En wat hebben ze in Nederland van onze De Crem overgehouden? “Komop Kees we kunnen weer goedkoop gaan tenken in België.”

De Nederlanders voelen zich alvast in snelheid gepakt.De Nederlandse grensgemeenten waren voorbereid op 8 juni, maar niet op het pinksterweekend. “We zullen vanaf nu goed monitoren hoeveel Belgische auto’s Hulst binnen willen komen via de bekendste toegangswegen, zoals aan de grens bij Kapellebrug.”, zegt burgemeester Jan-Frans Mulder. “Als we zien dat het te druk wordt, zullen we toch Belgen gaan terugsturen.”