Charlie Hebdo publiceert provocerende karikatuur van Erdogan.

Het zit niet helemaal snor tussen Turkije en Frankrijk. Sinds de onthoofding van een Franse leraar is de relatie tussen de Islamistische landen en Frankrijk stevig verzuurd. Vooral Turkije maakt zich druk. De Turkse president Erdogan ziet niet in wat het probleem is met onthoofding en vindt dat de Franse president Macron zich psychisch moet laten nakijken. In Frankrijk zien ze het probleem niet in van cartoons die moslims de bomen injagen.

Het Franse satirische weekblad, Charlie Hebdo – dat eerder al slachtoffer werd van een terroristische aanslag – heeft nu een spotprent van de Turkse president Erdogan op cover gezet. Gevolg, Turkije gaat helemaal door de rooie en beschuldigt Frankrijk van het verspreiden van “cultureel racisme en haat”.

Onder de titel “privé is hij heel grappig” is Erdogan zittend in een stoel te zien terwijl hij de rok van een gesluierde vrouw omhoog houdt met de woorden: “Oh, de profeet.” We vinden het als grap niet echt een billenkletsers, maar het zit een verzoening tussen beide landen op korte termijn wel in de weg.

“We veroordelen sterk de publicatie omtrent onze president in het Franse blad dat geen respect heeft voor ons geloof, heiligheid en waarden”, schrijft Erdogans woordvoerder op Twitter. “Ze laten hun eigen vulgariteit en immoraliteit zien. Een aanval op persoonlijke rechten is geen humor of uitdrukking van vrijheid.”

Dit zou wel eens begin van het einde van de redelijkheid kunnen zijn.