Trump kondigt economische maatregelen aan, maar Erdogan is niet onder de indruk.

Russen nemen de plaats in van de vertrokken VS-soldaten, honderden IS-strijders ontsnappen uit gevangenissen, VS komt met zware economische sancties, een algemene internationale verontwaardiging, duizenden mensen op de vlucht, het begin van een genocide… Maar Erdogan doet gewoon verder. “Wij onderhandelen niet met terroristen,” laat hij aan Trump weten en geeft hem hiermee van hetzelfde laken een broek.

Het Turks-Syrische conflict is de oorlog van de hypocrisie. Amerika verandert het geweer van schouder zoals het verandert van onderbroek. Ze geven eerst Erdogan een ‘go’ om ongestoord te kunnen gaan oorlog voeren, laten de Koerden – die hen geholpen hadden om IS te bestrijden – aan hun lot over en gaan daarna Turkije beboeten voor hun inval en laten vervolgens de Koerden weten dat ze hen nog altijd zullen steunen om IS te bevechten.

De VS hebben eerder deze week al een wapenstilstand geëist zonder succes. Daarom zal Trump nu bekijken om over te gaan tot de ‘meest krachtige sancties’ en stuurt vice-president, Mike Pence, op pad om te gaan onderhandelen. Of dat krachtig genoeg zal zijn, is een vraag die je niet eens hoeft te stellen. Erdogan balt meer dan eens de vuist en is vastbesloten te blijven vechten. Hij beroept zich op zijn recht op zelfverdediging tegen ‘terroristen’.

Voorlopig is het nog een lokale oorlog, maar als straks iedereen zijn kant zal hebben gekozen, zal het zich uitbreiden naar de rest van wereld. En dat beseft Erdogan blijkbaar beter dan wij.