Erika Vlieghe ontpopt zich tot ware politicus

Ik wil niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat er is beslist. Ik wil wel verantwoordelijk worden gesteld voor wat we adviseren.”

Dat was het ontwijkende antwoord van Erika Vlieghe gisteren in Terzake. Als politiek antwoord kan dat tellen. Ze voegde eraan toe dat ze veel liever had gehad dat er iemand van de politiek naar Terzake was gekomen om tekst en uitleg te geven bij de beslissingen. Daar raakt ze wellicht de kern van het probleem van huidige communicatie-chaos. We zitten aan de ene kant met politici die schaduwen zijn van zichzelf en zo ver mogelijk uit de buurt van de pers te blijven om zich niet te verbranden. Aan de andere kant zitten we met een aantal BV-geile experten die zich maar al te graag laten verleiden tot het geven van hun mening.

In het begin van het jaar hingen we aan de lippen van de virologen en wilden we zoveel mogelijk weten over een virus dat mogelijks de mensheid bedreigde. Die aandacht lieten sommigen zich welgevallen en zij kwamen met de ene theorie na de andere, gevolgd door het ene advies na het andere, niet alleen over hun vakgebied, maar ook over het aansturen van een maatschappij. En we geloofden ze.

Ondertussen hebben de wetenschappers niet alleen zichzelf meerdere malen tegengesproken, maar spreken ze nu ook openlijk mekaar tegen.

Kritiek slikken, ligt de in wetenschappelijke wereld blijkbaar nogal moeilijk. Dat bleek ook gisteren in Terzake in de manier waarop Erika Vlieghe zat te draaien en te keren op haar stoel om de kritiek van de afgelopen dagen te pareren. Zij, en enkele Vlaamse collega’s – die liever niet bij naam werden genoemd – hadden zware kritiek gekregen van Franstalige experten en politici die de maatregelen veel te streng vonden.

Volgens Vlieghe zijn uiteenlopende meningen binnen de wetenschap interessant. “Al zouden we de discussie beter rond de tafel voeren”, aldus een voorzichtige Vlieghe. “We voelen dat we moeten verbreden met allerlei collega’s die andere inzichten hebben. Dat kan het debat enkel versterken. Op het einde van de rit moeten we wel met een duidelijk advies komen voor de politiek, want dat verwachten ze wel.”

Als de experten dan toch geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun uitspraken, kunnen ze dan misschien beter voortaan geen uitspraken meer doen en het overlaten aan wie wel de verantwoordelijkheid dient te dragen?

foto: printscreen Terzake/VRT

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More