Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken werken aan een eigen voorstel voor een Europees economisch relanceplan.

Nadat Duitsland en Frankrijk een onderonsje had om Europa in staat te stellen zich voor 500 miljard in de schuld te steken, komen de zogenaamde zuinige vier met een ander plan. Denemarken, Zweden en Oostenrijk en Nederland – die bekend staan als zuinige spaarders – voelen zich door Frankrijk en Duitsland droog gepakt en zouden het relancegeld liever zien als leningen dan als subsidies. Zij willen met een ander plan komen.

De Nederlandse premier Rutte zou het accent willen leggen op hervormingen. Hij wil dat de landen de volgende keer voor zichzelf kunnen zorgen. “Anders kan ik het ook niet uitleggen aan Nederland”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Rutte wikt zijn woorden en zegt er meteen bij dat Merkel een Macron een “relevante bijdrage” leverden.

De reactie van de zuinige vier legt nog maar eens het onvermogen van Europa bloot. In een verenigd Europa zouden dit soort van oefeningen samen moeten worden gemaakt. Nu trekt iedereen zich met de vriendjes terug op vluchtheuvels en roepen wat naar elkaar. Aanstaande woensdag presenteert de Europese Commissie haar plan. Naar verluidt gaan ze – als hoeder van het algemene Europese belang – rekening houden de standpunten van alle lidstaten.

Hoe zou met de Europese president Charles Michel zijn?