“Europese landen moeten breken met hun racistische en afrofobische tradities, zoals blackface.”

In Amerika sterft een zwarte kruimeldief onder de knie van een geflipte agent. Een paar weken later wil het Europees parlement komaf maken met blackfacing: blanke mensen die hun gezicht zwart of bruin maken om zo voor iemand van een andere huidskleur door te gaan. Dat ligt blijkbaar enorm gevoelig bij mensen met een donkere huidskleur. Blanken kijken er niet eens van op als een Eddy Murphy zich schminkt in een blanke Jood. Grappig zelfs.

In februari was er een heel gedoe rond Brahim die zich in de musical ‘Pocahontas’ in een klassieke indiaan had verkleed (inclusief blackface). De Marokkaanse gemeenschap nam toen zelfs afstand van den Brahim. Nja, in een musical over indianen…hoe herken je ze he?

Hoe dan ook, kan je er niet omheen dat er een overgevoeligheid is bij de ‘donkere’ gemeenschap en die moeten we respecteren. Maar die gevoeligheid ligt er ook bij de autochtonen van dit land, die niet aan de tradities van hun grote familiefeest willen raken. En laat dat nu net zijn wat het Europees parlement vraagt: breken met tradities waarbij aan blackfacing wordt gedaan. Zwarte Piet dus.

Een amendement dat de Europese landen oproept om hun racistische en afrofobische tradities stop te zetten, kreeg de steun van 415 parlementsleden, tegenover 216 stemmen tegen en 55 onthoudingen. Van de Vlaamse Europarlementsleden steunden Hilde Vautmans en Guy Verhofstadt (Open Vld), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Petra De Sutter (Groen) het amendement. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen, net als Kris Peeters (CD&V). Zijn partijgenote Cindy Franssen onthield zich.

Pakken we dan ook meteen alle andere tradities aan. Wat dacht je van het slachten van een schaap in je living ter ere van …?