Wapenfabrikant Colt stopt voorlopig met de productie van het semiautomatische wapen AR-15 omdat de markt verzadigd is.

In Amerika bestaat er nog altijd het ‘tweede amendement’ van de grondwet, dat het dragen van een wapen toelaat. Het is bovendien niet eens zo moeilijk om een wapen te kopen in de Vs. Ook niet als het om een semiautomatische AR-15 van Colt gaat (wat trouwens een van de meest verkochte wapens in de VS is).

Je moet meerderjarig zijn, mag niet in de gevangenis hebben gezeten en mentaal in orde zijn. De winkelier moet daarnaast een onderzoek doen als kandidaat-koper. In de realiteit komt het er op neer dat je enkele computervragen dient te beantwoorden. Duurt een paar minuten, meer niet.

Wie het nog wat makkelijker wilt, kiest voor een tweedehands wapen, want daar is er amper of geen controle.

Bovendien neemt men het met het controleren en bewaren van je criminele status ook bij de officiële instanties niet al te ernstig. Het doorsturen van data van politie naar de FBI gebeurt niet of nauwelijks. Om diezelfde reden kunnen ook zwakzinnigen makkelijk aan een wapen geraken.

In het land van cowboys en Indianen vielen er recent een hele reeks dolle schietpartijen te betreuren. De discussie over het wapenbezit komt daardoor iedere keer weer op tafel.

Geeft het bezit van een wapen je de mogelijkheid om je te beschermen of de mogelijkheid om het te gebruiken?

Shoot.