Herinnert u zich nog die tijd dat liedjes op de radio diepzinnige teksten bevatten en vooral verstaanbaar waren? Wellicht omdat die artiesten van toen niet met een halve ijzerwinkel in hun mond rondliepen.

Future. Migos. Kodak Black. Desiigner. Lil Pump. Lil Xan. Lil Uzi Vert. 21 Savage. Lil Yachty.  Neen, dit zijn geen afgedankte condoommerken, maar artiesten die behoren tot de zogezegde mumble rappers. Enorm geliefd bij de jonge generatie, gehaat door de oudere muziekliefhebbers. De naam mumble rap werd gepopulariseerd door rapper Wiz Khalifa. De naam doelt op hoe ze hun teksten brengen, namelijk op een mompelende wijze. 

Rappende oudgedienden als Eminem en Snoop Dogg hebben hun afkeur voor deze stijl al duidelijk laten merken. Inspiratieloos en dezelfde drie woorden constant herhalen op een catchy beat. Zelfs uw huispapegaai zou het kunnen. Over papegaaien gesproken: opgesomde rappers bovenaan moeten het dan ook meer hebben van hun kleurrijke pakjes dan van muziek met inhoud.

Het nummer Tony Montana van Future wordt door velen als beginpunt beschouwd van de mumble rap. Trap-achtige beats, mompelen, auto-tune , ad-libs (geïmproviseerde tekst) en het gevolg van overdadig drugsgebruik zouden de vijf elementen zijn die met deze muziekstijl worden geassocieerd.

Maar liggen deze mompelaars echt wakker van het feit dat rap-legenden als Tupac en B.I.G. Notorious zich momenteel aan het omdraaien zijn in hun graf? Zoals Lil Yachty het zelf zegt: “If I’m doing this my way and making all this money, why should I do it how everybody says it’s supposed to be done?”

In onderstaande video geven alvast rappers als 50 Cent en Snoop Dogg hun ongezouten mening over deze talentloze generatie. Tijd om die hete aardappel uit de mond te halen dus.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."