Curator-advocate sluisde 270.000 euro door naar haar eigen rekening

Het zal je maar overkomen dat je in de collectieve schuldbemiddeling sukkelt en je krijgt een advocaat/ate toegewezen die je het leven zuur maakt. Maar het kan nog erger, zo blijkt uit een zaak die correctioneel wordt behandeld in Veurne. Daar staat een advocate terecht voor het plunderen van de rekeningen van kwetsbare personen. S. W. (58) wordt ervan beschuldigd dat ze als bewindvoerster en curator tientallen mensen in totaal voor een slordige 270.000 euro afhandig heeft gemaakt.

“Zij beheerde mijn centen, maar na twee jaar kwam ik erachter dat er zo’n 7.500 euro van mijn rekening was ontvreemd”, vertelt een vrouw uit Adinkerke aan ‘Het Nieuwsblad’. “Bij nazicht van mijn rekening bleek dat ze onder meer haar terras voor bijna 4.000 euro met mijn centen heeft aangelegd. Ze deed ook een duur wellnessweekendje met mijn geld.” De ex-advocate zou op die manier een vijftigtal mensen hebben opgelicht.

Maar ook als curator kon S. W. het sjoemelen niet laten. Nog zo’n betwistbaar beroep. Net zoals bij schuldbemiddeling hangt het er maar vanaf of een curator zichzelf wil verrijken en je wil leegzuigen, of voor het pad van de redelijkheid kiest. Ook hier bleek S. W. letterlijk de advocaat van de duivel. Als curator moest zij ze soms onbeheerde nalatenschappen beheren, waar geen erfgenamen voor zijn. Geld dat in principe naar de Belgische Staat moet gaan. Maar onderzoek zou hebben uitgewezen dat voor een (voorlopig) bedrag van 95.051,86 euro naar een privérekening werd overgeschreven.

Het proces start dinsdag, maar wordt onmiddellijk uitgesteld.